Zaradi medijev zgodaj potisnjeni v spolne odnose

Jane Brown z univerze v Južni Karolini (ZDA) v reviji Pediatrics poroča, da so "zdaj prvič pokazali, da bolj ko so otroci izpostavljeni seksu v medijih, prej imajo spolne odnose".

Prejšnje raziskave so bile omejene na TV, tokrat pa so raziskovalci preučili 1017 otrok, ko so bili stari od 12 do 14 let, potem pa spet čez dve leti, in sicer z vidika njihove dveletne izpostavljenosti 264 stvarem: filmom, TVoddajam, glasbi in revijam, pri katerih so analizirali prisotnost spolnosti v vsebini. Na splošno so ugotovili, da so najvišje stopnje izpostavljenosti zbudile večjo spolno aktivnost. Belopolti najstniki so bili pri starosti 14 in 16 let 2,2-krat bolj nagnjeni k spolnemu občevanju kot podobni mladostniki, ki so bili tovrstnemu gradivu manj izpostavljeni. Pri temnopoltih rezultat ni bil tako izrazit, nemara zato, ker so imeli ti testiranci že več spolnih izkušenj kot belopolti, ko se je raziskava začela, torej je izpostavljenost medijem nanje manj vplivala.

Stopnja nosečnosti pri najstnicah je v ZDA tri- do desetkrat višja kot v drugih industrijskih državah in skupaj z izpostavljenostjo spolno prenosljivim okužbam pomeni hud problem javnega zdravstva v tej državi, opozarjajo v študiji. Hkrati starši z mladimi o spolnosti ne govorijo pravočasno in celovito, s tem pa nastaja vakuum, v katerem postanejo mediji vpliven spolni vzgojitelj: "pogoste in očarljive spolne odnose prikazujejo kot zabavne in nenevarne".

Vir: večer.si 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *