Vzdržnost

Vzdržnost je normalna, običajna in sprejemljiva alternativa spolnim odnosom.

Nekateri sicer uporabljajo spolne odnose za izražanje svojih čustev, vendar to ni edini način. Mnogi romantiko pojmujejo širše in najdejo zadovoljstvo tudi v izkazovanju čustev z raznimi nežnostmi in pozornostjo. Sprehod po obali ali skupno gledanje filma so prav tako romantične aktivnosti.

“Ne” spolni aktivnosti izven zakona oz. trajne zveze pomeni “da” globlji komunikaciji in medsebojnemu spoštovanju.

V človekovi naravi je tesna povezava med čustvi in psihičnim stanjem ter spolno aktivnostjo. Del človekove narave pa je tudi sposobnost obvladovanja spolnega nagona, kar je pomembna razlika od živali.

Vzdržnost omogoči paru, da izkusi zvestobo v odnosu. Nedvomno je spolna aktivnost najboljša, ko je vključena v globoko predanost med zakoncema in odprta tudi možnosti spočetja.

Kaj je vzdržnost? Vzdržnost je odpoved kakršnimkoli spolnim odnosom vključno z masturbacijo/s samozadovoljevanjem in fizičnimi aktivnostmi, katerih cilj je spolna potešitev.

Vzdržnost je odlična kontracepcija. Neporočeni pari pravijo, da je to lažje reči kot storiti. Zlasti za mlade je pomembno izogibanje “nevarnim” situacijam, kot so prazne spalnice/domovi brez staršev, zadnji avtomobilski sedeži, skupno počitnikovanje …

Vzdržnost je edina gotova pot, da do nosečnosti ne bo prišlo. Je prav tako edino 100-odstotno varovalo pred SPB.

Zakaj vzdržnost?

Razlogi za vzdržnost so lahko različni:

  • morda še niste čustveno pripravljeni za spolne odnose;
  • morda vam to preprečuje versko prepričanje;
  • ali pa želite učinkovito metodo uravnavanja rojstev;
  • morda ste prepričani, da spolni odnosi sodijo v le zakon.

Vzdržnost je težka zlasti za najstnike. Splošno sprejeto mnenje, da so spolni odnosi najboljši način za izražanje čustev, odločitev za vzdržnost še oteži. Vsekakor pa tudi katero drugo početje, ki je obema všeč, lahko prinese enak nivo intimnosti kot samo spolno občevanje. Izkušnja mnogih kaže, da je gradnja čustvenega odnosa pred začetkom spolne aktivnosti omogočila razvoj globljega, bolj intimnega in bolj predanega odnosa (trajnega zakona).

Zakaj je čakati tako težko?

Danes je v slovenski kulturi več razlogov, zaradi katerih je težko čakati do poroke kot do začetka spolnih odnosov:

Čistost ni toliko stvar razuma ali poznanja, pač pa predvsem volje in resnega prizadevanja. Tega pa kot kaže danes ni v obilju, zato je čistost po mnenju mnogih nekaj zastarelega in preživelega.


Spolni nagon je močan, njegovi užitki veliki in v oblasti jih je možno imeti le z napornim, resnim in vztrajnim prizadevanjem. Spolni nagon doseže vrh v poznih najstniških letih in v dvajsetih letih. Generacija naših staršev se je bolj zgodaj poročala, danes pa so pari primorani končati šolo, začeti kariero, prihraniti denar in si urediti življenje pred poroko. Med puberteto in poroko mine 15 let, zato je za mnoge mlade težko tako dolgo ohraniti nedolžnost do poroke.


Skupno življenje je cenejše kot pa ločena gospodinjstva. Vsekakor pa je skupno življenje težje prekiniti, če v odnosu ni napredovanja. Skupno bivanje je ponavadi slabše premišljeno kot poroka, zato je tudi verjetnost problemov večja, vključno z neuspešno kontracepcijo.


Strah pred nosečnostjo je zanemarljiv. V preteklosti je bila kontracepcija veliko bolj nezanesljiva, tako da so pari s spolnimi odnosi pričakovali, da si bodo ustvarili družino. Čeprav tudi danes kontracepcija ni 100-odstotno zanesljiva, pari verjamejo, da so zaščiteni, če uporabljajo kontracepcijo po navodilih. Danes tudi ni nobenih težav, če se ženska odloči za splav, ki je seveda zastonj in ga imajo celo za metodo kontracepcije.


“Saj vsi tako živijo!” Kdo razen (osovražene in v javnosti oblatene) Cerkve pa mladim priporoča vzdržnost? Koliko staršev svetuje to svojim otrokom? V resnici pa več kot polovica najstnikov ni spolno aktivnih. Vsi govorijo o seksu. Da ni to samo govoričenje? V ZDA so opazili velik porast študentov, ki so se odločili za vzdržnost. Vzdržnost je zelo normalna izbira življenjskega stila.


“Nisem več nedolžna, pa komu to mar?” Nenačrtovana spolna izkušnja, kot je posilstvo na zmenku ali seks po velikem pijančevanju, lahko komu podrejo lastno zamisel o vzdržnosti. Mladi takrat menijo, da nima smisla ostati vzdržen. Pa to ni res. Tudi obnovljena vzdržnost prinaša veliko koristi.


Današnja kultura spolnosti in poveličevanja trenutnih užitkov je velika ovira za vzdržnost. Kjub velikim pritiskom, katerim se ni moč izogniti, pa ostaja človek svoboden. Če hoče, se lahko odloči za svojo pot, ki vodi v zdravo in polno življenje. Ovire so možnost za krepitev volje in moči. Vrednost stvari v življenju je sorazmerna z vloženim trudom. Za ohranitev čistosti do sklenitve zakona je potreben velik trud, torej je izpolnjujoče ljubezensko-spolno življenje v zakonu velika vrednota.

Vedno več mladih se po lastni volji odloči, da bodo s spolnostjo počakali do poroke in raje več vlagali v zrelejše in trdnejše partnerstvo. V svetu obstaja mednarodno gibanje Prava ljubezen čaka (www.wahreliebewartet.de). Gibanje se je začelo l. 1992 v okviru cerkve Southern Baptist, idejni vodja pa je Richard Ross. Udeležuje se ga več kot 100 000 mladih z vsega sveta in poziva k spolni vzdržnosti do zakona. Člani se s svojim podpisom zaobljubijo enkako tako: “Z Božjo milostjo se danes zavezujem pred Bogom, samim seboj, mojo družino in mojim bodočim zakonskim partnerjem, da bom do dneva svoje poroke ostal spolno čist”. Sodeluje lahko vsak, ki bi “od tega trenutka” rad živel vzdržno, ne glede na to kako je živel v preteklosti.

Kaj je tisto dragoceno, kar partnerja v ljubezni lahko podarita drug drugemu? Svoje življenje. In kaj je tisto kar je najlepše na svetu? Ljubezen. Torej sebe in svoje ljubezni ne morem razdajati po majhnih porcijah. Ljubezen v svoji polni obliki obstaja samo enkrat v življenju – s partnerjem s katerim boš do smrti! Ali ti bo uspelo? Že poskus sam vzbuja spoštovanje.


Pismo dekleta bodočemu možu

Čeprav te v tem trenutku še ne poznam, pogosto mislim nate. Sprašujem se, kako sedaj živiš. Veš, zame je to zelo pomembno, kajti tvoje današnje življenje je podoba tistega, kar boš nekoč postal.

Vem, da nisi kot nekateri fantje, ki se izživljajo v »dokazovanju svoje moškosti«. Ukvarjajo se z raznimi športi, divjajo z avtomobili, popivajo, se postavljajo pred drugim, tudi s spolnimi izkušnjami.

Od tebe pričakujem več. Pričakujem, da tudi ti, tako kot jaz, spoštuješ svoje telo oz. spolnost. Da postaneš pravi, zaupanja vreden moški, ne pa zguba, ki misli, da mora za to, da zadovolji svojo negotovost, izkoriščati zaupanje mnogih deklet. Nikoli ne bi dovolila, da bi tak človek na koncu seznama izkoriščanih našel tudi mene.

Dober fant ima zares rad dekle – želi ji tisto, kar je zanjo najbolje. Ne dovoli, da bi njegove sebične želje ali nagoni uravnavali njegova dejanja. Nasprotno! On sam je dovolj močan, da uravnava svoje želje in se obvlada. Spolni nagon je namreč med najmočnejšimi in neoblikovan je lahko zelo nasilen in uničujoč. Zame je to zelo pomembno. Ne želim stopiti v zakon z nekom, ki se ne zna obvladati. Moški, ki se ne znajo obvladati, so ponavadi slabi možje. Fant, ki se ni naučil obvladovati samega sebe v mladosti, ki se ni naučil reči spolnosti »NE!«, ne bo pri štiridesetih nič boljši, kot je bil pri osemnajstih. Nočem živeti v negotovosti in strahu, da me bo mož prevaral. Ne morem si predstavljati, da bi imela moža, ki bi moral na službeno potovanje, pa mu ne bi mogla zaupati.

Splošno mišljenje je seveda drugačno. Posmehujejo se takim češ, da so bedni, ker ne upoštevajo glavnega zakona – uživaj! Tebi pa za to ni mar, saj je veliko zanimivih reči, ki se jih da početi in zanje kasneje ne bo več toliko časa. Ne vidiš razloga zakaj bi moral svojo moškost dokazovati s pijančevanjem in zapeljevanjem deklet. Veš, da se bova nekoč srečala in bova v hipu vedela, da sva si namenjena.

Veselim se najinega prvega srečanja. Dotedaj pa bom čas izkoristila za spoznavanje sebe, govorice svojega telesa in svojo osebnostno rast. Za prijetna druženja. Želim, da bi se spoznala kot izgrajena človeka, ki se zavedava pomena neprenehnega dela na sebi. Sedaj hodiva vsak zase, potem pa bova hodila skupaj in najina pot se bo prekrila v eno.

Vse dosedanje zaljubljenosti so predokus prave ljubezni, ki jo hranim le zate. Nikomur nisem dovolila, da se mi preveč približa. Najstniške zaljubljenosti jemljem le kot potrditev lastne privlačnosti. Nikoli pa nisem želela dragocenega časa izgubljati s fantom, kljub še večji zaljubljenosti. Težko je biti imun na prebujanje telesa in ves najstniški razvoj. Nikoli pa nisem dovolila nobenih neprimernih izrazov ljubezni. Preveč se cenim. Vem, da se lahko kontroliram in prav tako nočem imeti opravka s fantom, ki te moje drže ne bi upošteval. Neodgovorna spolnost je povzročila že mnogo nesrečnih zakonov in onesrečila mnogo nedolžnih otrok. Čakanje pa je prineslo ravno nasprotne sadove. Spolni odnosi , mislim na popolno telesno podaritev, sodijo v zakon in so nekaj najlepšega v zakonu, če je zveza sicer zdrava in temelji na ljubezni.

Spolnost bo najino darilo, ki ga drug za drugega skrbno varujeva in hraniva za najin zakon. Bo samo najina govorica ljubezni. Ko rečem »najina«, mislim na to, da bo pripadala samo nama in ne vsem tistim, s katerimi sva pred najinim srečanjem hodila.

Veselim se sreče srečanja s teboj!
Mojca


Fantova drža

Spoštujem dekleta, se pravi, želim se pogovarjati z njimi, ne da bi imel pri tem v ozadju kakšne namene. Kar me predvsem zanima, je to, da bi dekle zares spoznal. Nočem, da telesna bližina prehiteva duševno bližino. Zadošča mi nežnost do dekleta. Imeti spolne odnose – to gre lahko kar hitro, a težje se je z nekom dobro pogovarjati. Poleg tega raje čakam, dokler ne najdem “ta prave” in to mi pomaga, da premagujem notranje boje in obvladujem svoje želje. Veseli me, da nisem padel v zanko nagonov… kar bi bilo strašno! To pravim zato, ker sem to že doživel.

Čutim, da v tej drži rastem in se počutim v svoji koži vedno bolje. Poleg tega vem, da bo odnos s tisto, ki bo prišla, lahko resničen in da bodo temelji najinega odnosa že trdni.

Tadej