Uvodnik

Pozdravljeni na spletnih straneh Šole za življenje, na katerih bomo govorili in razmišljali o življenju. Začeli bomo na začetku. Na začetku življenja, seveda.

Mišljenje, čutenje in ravnanje današnjega človeka v veliki meri določa izreden razvoj znanosti in tehnike, ki mnogokje posega celo v naravne zakonitosti. Vprašanje pa je, če sodobna znanost res sme vse, kar zmore? Ali ni pri tem v samem bistvu ogroženo človeško življenje in celotni naravni red? Ali napredek ne skriva v sebi nevarnosti razčlovečenja človeške družbe?

Danes se človek pogosto vse prehitro prilagaja drugim, prevzema njihova stališča ali posnema njihovo ravnanje, da mu ne bi bilo treba misliti s svojo glavo ali morda celo plavati proti toku. Tako se lahko zgodi, da preživi življenje, ki ga vedno določajo drugi.

Ne moremo mimo neizogibnih vplivov medijev in reklam. Izpostavljeni smo številnim podobam, ki se nam vsiljujejo na vsakem koraku in pogosto prikazujejo izkrivljeno podobo resničnosti in naših resničnih potreb. Zlasti mladi so lahek plen. Mladostnike je treba prepričati, da je spolna aktivnost nekaj nujnega, saj brez spolnosti vendar ne morejo živeti. Ne pustite se zavesti! Razmišljajte s svojo glavo in ne nasedajte trikom, ki vam slikajo srečo, ki je trajna kot milni mehurček.

V naglem tempu, v katerem vsi živimo, pogosto zmanjka časa za preverjanje vseh teh vplivov, za čiščenje navlake in negativnosti za naše duševno zdravje. Tako se ujamemo v kolesje potrošništva in mislimo ter delujemo pod vplivi okolja. Nekdaj je bil človek omejen v zunanji svobodi, dandanes pa je omejen v notranji svobodi in zares osebnem odločanju.

Z informacijami na tej spletni strani vas želimo spodbuditi k razmišljanju, o temeljnih stvareh, ki zadevajo vsakega človeka. Kaj meni pomeni življenje? Kakšno vrednost ima zame? Kako varujem, negujem, razvijam in gradim življenje? Svoje, drugo, nerojeno, komaj spočeto, življenje v iztekanju? Imam samo eno življenje. Ga poznam, razvijam v vsej celovitosti? Upoštevam vse komponente lastne osebnosti in naravne zakonitosti? Razvijam in negujem svoje telo, duševnost in duha v polnosti?

Kot je vsak človek edinstven in nezamenljiv so tudi okoliščine v katerih prihajamo na svet enkratne. Včasih pride novo življenje nepričakovano in starši nanj niso pripravljeni. Tako stanje porodi mnoga vprašanja, na katere pa včasih ni moč najti odgovora. Da bi našli več odgovorov in pretehtali čim več razlogov vam želimo pomagati s tem internetnim portalom. Poiščite tudi resnične zgodbe, ki so morda podobne vaši. Posvetujete se z našimi zdravniki ginekologi, pediatri in ostalimi strokovnjaki društva (biologi, socialni delavci, zdravstveni delavci, sociologi …) ter ljudmi dobre volje in odprtega srca, ki smo vam voljni pomagati z nasvetom, svojo izkušnjo ali prav konkretno.

Želimo storiti kar je v naši moči, da bodo vse mamice sprejele svojega nerojenega otroka in se nobeni ne bo treba odločiti za umetni splav. Da bodo mladi našli odgovore na vprašanja ljubezni, ki jih prinaša prehod iz otroštva v odraslost. Da bo čim več deklet in žena želelo poznati naravno načrtovanje družine in spremljati znake, ki jih daje telo glede možnosti spočetja novega življenja.

Želimo, da bi bilo med nami več veselja, vedrine in ljubezni do življenja.

Uredništvo Šole za življenje