SLOVAŠKI PREDSEDNIK PODPISAL ZAKON O OBVEZNEM SVETOVANJU PRED SPLAVOM

Pritisk mednarodnih skupin za splav, ki ga usklajuje mreža za splav Center za reproduktivne pravice ("Center for Reproductive Rights") s sedežem v Združenih državah je pozval k zavrnitvi dopolnila, češ da je to v nasprotju s pravicami žensk do zasebnosti, telesne integritete in avtonomije, zaupnosti, zdravja in nediskriminacijo.

Pismo, ki ga je podpisalo 19 organizacij in mrež za splav ter 7 posameznikov, je bilo poslano vsem slovaškim zakonodajalcem, z navajanjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO): Obvestilo staršem ali pooblastilo smatramo za zahtevo, ki ženske odvrača od tega, da bi poiskale pomoč pravočasno in jih lahko privede do tveganega splava, ki bi ga opravile same ali skrivne službe. Navaja tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Nekaj dni pred glasovanjem pa je več kot 80 organizacij in 53 posameznikov z vsega sveta, ki jih je opozorila koalicija Familiokratos, čestitala vsem slovaškim zakonodajalcem, češ, da je raziskava pokazala, da 85 odstotkov anketiranih žena čuti, da so bile napačno obveščene ali da jim pri svetovanju pred splavom ne dajo pomembnih opozoril.

„Ob pritisku mednarodnih skupin za splav na ta parlament, češ da bo omejeval izbiro žena, je glavno to, da po evropskem pravu splav ni človekova pravica in da imajo posamezne države izključno oblast odločati o zaščiti življenja in zdravja žena,“ pravijo zagovorniki življenja.

Dopolnilo je bilo sprejeto s 87 glasovi poslancev za in s samo 7 proti.

Vir: LifeSiteNews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *