Predzakonski spolni odnosi – ljubezen ali greh

O tej temi se, na žalost, premalo govori: kot da je tabu tema, o kateri se v Cerkvi ne sme govoriti – ali zaradi sramežljivosti ali zaradi nekake »pobožnosti.«
Pri vsem tem pa mnogi mladi ostanejo v nevednosti, s številnimi nerešenimi vprašanji, ki jih mučijo. Potem pa zaradi te nevednosti, misleč, da imajo prav, naredijo v življenju težke napake, zaradi katerih se kesajo vse življenje.

Danes je normalno, da mladi živijo v predzakonskih odnosih. Tisti, ki na tem področju nima izkušenj, je nazadnjaški. Pri tem pa človek pozablja, kakšno moč ima spolnost in kako je lahko razdiralna, če se je ne ustavi. O tem bi tukaj želel pisati. K temu so me spodbudila mnoga vprašanja, ki jih postavljajo mladi ljudje, a pogosto ostanejo brez odgovora.

Njihova vprašanja so približno takšna:

  • Zakaj so predzakonski odnosi greh? Če se dva mlada ljubita, zakaj se ne bi medsebojno osrečevala tudi telesno?
  • Kaj, če se partnerja telesno ne ujemata, pa to sprevidita šele v zakonu?
  • Pravijo, da je seks 10 % zakona. No, če ta del ni dober, potem tudi ostalih 90 % ne bo zadovoljivih.
  • Kako je možno, da so predzakonski odnosi prepovedani zaradi nevarnosti splava, ko pa se tudi v zakonu dogajajo splavi (umetni)?
  • Nekateri mladi rečejo: »Tako ali tako ne spim z vsakim, ki ga srečam, ampak samo s tistim, ki ga resnično ljubim!« (Nekdo je rekel: »Preteklo leto sem spal s štirimi takimi osebami« …)
  • Kaj pravzaprav pomeni: » Ne nečistuj?« Zame pomeni to samo npr: da če si poročen ali živiš z nekom in ga potem prevaraš!

 

Zaradi predzakonskih odnosov, ki jih imajo, mladi ne gredo k spovedi – ali zato, ker ne sprevidijo, da je to greh, ali pa sprevidijo in tega ne obžalujejo; ali pa jim je žal, ker so prekršili zapoved, a to nameravajo ponovno storiti. Če bi v takšnem stanju šli k spovedi, bi to pomenilo, da lažejo, da se kesajo. Ker imajo greh na srcu, ne morejo sprejeti sv. obhajila. Zaradi tega po nekem času prenehajo hoditi k sv. maši in se oddaljijo od Cerkve. Počasi prenehajo tudi z vsakim odnosom do Boga. Zamerijo Bogu in ga krivijo, da se je to zgodilo, kajti, ko ne bi zapovedal: »Ne nečistuj!«, ne bi nikoli prenehali hoditi k sv. maši in v cerkev. Običajno mladi tako razmišljajo.

Tukaj bom poskušal vsaj nekoliko odgovoriti na ta vprašanja, ki mučijo mlade ljudi. Če bo komu pomagalo, hvala Bogu!
Ljubezen je najlepša in največja moč sveta. Sveto pismo govori, da obstajajo tri najvažnejše kreposti – vera, upanje in ljubezen. Največja med njimi je ljubezen. A treba je dobro razlikovati – obstaja več vrst ljubezni:

1. SEKS

To je čisto telesna ljubezen. Človeka vodi nagon po združitvi. Pri tem ni pomembno, katera oseba je to. Pomembno je, da se človek izprazni in zadovolji svoj spolni nagon.

2. EROS

Od tod izhaja erotika. Tudi to je telesna ljubezen, čeprav bolj stadij telesne ljubezni. Temelji na telesni privlačnosti. Prav tako človeka pušča na površju: ker človek ni samo telo, ampak: duh, duša in telo.

3. FILIA – LJUBEZEN PRIJATELJSTVA

Ko ti je nekdo všeč, glede na to, kako razmišlja, čuti, ravna, ko vidiš, da je nekdo požrtvovalen, skrben, dober, pošten in marljiv. Te kvalitete te na drugem človeku privlačijo, ni ti najvažnejša telesna privlačnost. To je vsekakor višja stopnja ljubezni.

4. AGAPE – BOŽJA LJUBEZEN V ČLOVEKU

Tudi človeška ljubezen, čeprav dobra, ima meje. Zaradi žalitev in drugih slabih potez se iztroši. Božja ljubezen daje človeku moč, da odpusti in da ljubi kljub prizadetosti. V tej ljubezni se nahaja med mladeničem/fantom in dekletom Bog. On je njun opornik in zaščita. On zdravi, ozdravlja in obnavlja njuno zvezo, ko pride v krizo. Zato je takšna ljubezen pripravljena na največje žrtve.

 

Dragi mladi, na kateri stopnici je vaša ljubezen? Sedaj, ko smo videli, katere vrste ljubezni so, moremo odgovoriti na glavno vprašanje:

ZAKAJ SO PREDZAKONSKI ODNOSI NEVARNI?

1. ČLOVEKA PUSTIJO NA TELESNEM NIVOJU

Če se odnos začne s spolno ljubeznijo, nikoli ne bo prišlo do tiste zgoraj – do največje ljubezni – agape. Ostala bo samo telesna, samo telo. Koliko zakonov se prelamlja prav zaradi tega, ker jim spolni odnosi pred zakonom preprečujejo, da bi vstopili v višjo ljubezen. Kolikokrat spolna ljubezen onemogoča, da sploh vstopiš v nežnost. A to je tisto, kar človeka izpolnjuje, ne pa »seks«. Spolnost brez ljubezni in nežnosti se spremeni v grobost in človeka samo rani. Torej: če mladi začnejo s telesnimi spolnimi odnosi, se bodo ustavili na telesu in nikoli ne bodo zrasli do duhovne dimenzije ljubezni, ki jo bodo kasneje v zakonu potrebovali, ter se ne bodo mogli dobro spoznati. Njihovo spoznavanje se bo končalo na telesni ravni. Mislijo, da se poznajo, a se pravzaprav ne poznajo. Mnogi so šli v zakon tako, da so že vstopili v predzakonske odnose, misleč, da se dobro poznajo in da drug o drugem vedo vse. Potem pa so v zakonu doživeli grenko razočaranje. Če želiš rasti v ljubezni, potem pazi, da se ne ustaviš na telesnem nivoju ljubezni. V tem trenutku se rast ljubezni konča, začne pa se rast poželenja in telesnega nagona.

2. PREDZAKONSKI »SEKS« USTVARJA ODVISNOST

Spolnost je nenasitna. Zasužnji te tako, da ne moreš več brez nje. Telo se navadi na spolno dejanje in nagon neprestano hoče še in še. In nimaš več moči prenehati s tem. Če občutiš, da brez nečesa ne moreš več biti, to pomeni, da si zasužnjen. A če si postal suženj tega, to v nobenem primeru ni nič dobrega, temveč zelo, zelo slabo. Človek ne more biti nečemu suženj in biti srečen. Resnična ljubezen te nikoli ne bo zasužnjila. (KO ENKRAT PRESTOPIŠ MEJO, SE JE TEŽKO VRNITI!!!!)

3. ONESPOSABLJA MLADE ZA RESNIČNO LJUBEZEN IN ZVESTOBO

Zaradi tega, ker predzakonska spolnost ustvarja odvisnost, ONESPOSABLJA MLADE ZA RESNIČNO LJUBEZEN IN ZVESTOBO. Takšna telesna ljubezen ne more čakati. Ko strasti zavrejo, mladenič pa se je morda skregal s svojim dekletom, ali pa je njegovo dekle (fant) odsotno, se kaj lahko zgodi, da se napravi »izlet« k drugi osebi, ker moški »mora zadovoljiti svoj spolni nagon.«

4. PREDZAKONSKA SPOLNOST USTVARJA NEGATIVNE DUŠEVNE VEZI

Veš, da moraš prekiniti zvezo s to osebo, a ne moreš. Celo tedaj, ko mladi spoznajo, da niso za skupaj, nimajo moči prekiniti, ker jih to spolno dejanje tako veže. Čeprav se več ne strinjajo, niti ne razumejo dobro, bodo v trenutkih slabosti, ko zavrejo strasti, ponovno z lahkoto vstopili v spolni odnos, s tem pa bodo svojo zvezo še močneje zapletli in medsebojno vez v sebi še bolj poglobili. Po vsakem takšnem odnosu se je še teže dvigniti in prekiniti zvezo. Mnogi jo prekinejo šele takrat, ko jim zagrenjenost, prizadetost in sovraštvo napolnijo srce. Prej tega niso mogli storiti, ker so bili zvezani! Obstaja veliko takšnih primerov, ki jih pričuje življenje. Npr.: mladenič je vstopil v zvezo z osebo, starejšo od sebe, s svobodno žensko. Ko si je ona uredila življenje in se hotela poročiti (z drugim, ker je bil on dosti mlajši od nje), je on postal ljubosumen in jo začel nadlegovati. Ko pa je on našel dekle, s katero je vstopil v zvezo, je postala obupana ona.

5. PREDZAKONSKI ODNOSI PODIRAJO NEŽNOST!

Zaradi tega so razpadla mnoga lepa prijateljstva – ker mladi niso znali čakati. Začeli so dobro, potem pa prešli na telesno raven in porušili obetavno ljubezen. LJUBEZEN je namreč v darovanju. Želi osrečiti drugega, ne pa prizadeti, raniti vesti drugemu in ga zapeljati v greh. Poželenje, ki vodi v spolnost, je egoistično. Želi vzeti, se okoristiti. Ne vpraša se, ali bo drugega prizadelo, obtežilo. Misli samo nase. Pomembno je samo, da zadosti svojemu nagonu. V resnici tega ne želi pokazati svojemu partnerju, noče ga zavrniti – da ga to ne bi prizadelo, da ga ne zapusti. Misli, da ga bo na ta način zadržalo. To je – narobe! Ne samo, da se večina takšnih zvez ni uspela obdržati, temveč so mnoge ženske, ker so potlačile svojo vest, imele slabo vest, preko 50 % pa jih je postalo frigidnih. In kar je najhujše, ko se mladi razidejo, potem se več niti »ne poznajo«, ne morejo se več pogovarjati kot prej. Zakaj? Ker je greh porušil njihovo ljubezen. Ko ne bi grešili in bi spoznali, da niso za skupaj, bi se mirno razšli, a bi ostali prijatelji. Ljubezen ničesar ne ruši, ampak samo izgrajuje. Greh je tisti, ki vse poruši in uniči!

6. PREDZAKONSKA SPOLNOST NE OSREČUJE IN NE DOSEŽE, DA SE OSEBA URESNIČI

Ko bi predzakonska spolnost osrečevala, bi bile prostitutke najsrečnejše osebe na svetu. Pa niso! Njihovo človeško dostojanstvo je povsem poteptano. Počutijo se zelo uboge.

7. SVETO PISMO NAS UČI, DA KADAR SE DVA ČLOVEKA ZDRUŽITA (V INTIMNEM ODNOSU), POSTANETA ENO TELO

Postaneta eno: duhovno, duševno in telesno. Ker predzakonske zveze najpogosteje niso trajne, obstaja možnost, da je mlad človek v spolnem odnosu z več osebami. Če si bil z dvema ali več osebami eno, te osebe nosiš v sebi – potem je to prava razcepljenost – duhovna in duševna. Takšen človek je gotovo nesposoben za zvestobo in pravo ljubezen.

>8. SVETO PISMO NAS UČI, DA SE VSAKA ZAVEZA ZAPEČATI S KRVJO

Tako je tudi v zakonu. Bog je dal ženi himen – deviškost. In ko dekle stopa v prvi odnos, ta deviška kožica poči – in se razlije kri: to je znamenje, da sta ta mladenič in dekle sklenila zavezo na življenje in smrt. Ta zaveza se ne sme več zavreči, ker sta po tem dejanju postala ENO TELO. Ker pa predzakonske zveze niso stalne, se mladi z lahkoto spuščajo v nove predzakonske odnose – z drugo osebo. In tako lahko zavržejo to zvezo. To pa prinaša prekletstvo! In zato je Bog dal navodila, kako bo ta zveza med možem in ženo najbolje delovala in bo zaščitena: v zakonu! Šele tedaj, ko mož zapusti očeta in mater, in bosta z ženo eno telo. Šele to bo prava, odgovorna, resna zveza, ki daje obema gotovost, da bosta ostala skupaj, brez strahu, da bo kdo koga zapustil. In zato se lahko prepustita drug drugemu brez bojazni, da jima bodo otroci, ki bodo prišli, pomešali račune. V takšnem zakonskem ozračju se lažje rešujejo vse ostale stvari in se prevzemajo druge zakonske obveznosti, kar je nemogoče pričakovati od tistih, ki se ne želijo vezati. Kajti ljubezen ne predstavlja samo telesnega stika in užitka, temveč nosi s seboj polno drugih obveznosti in odgovornosti. In ljubezen je prav v tem: da mož in žena vse svoje naloge in skrbi delita, da si pomagata in skupaj gradita srečo svojega življenja.

9. DANES OBSTAJAJO MNOGI ZAKONI NA POSKUŠNJO

Mnogi mislijo, da je to rešitev. To priporočajo celo mnogi psihologi – naj mladi poskušajo biti skupaj nekaj časa in da potem vidijo: ali morejo biti skupaj ali ne! Medtem pa življenje kaže, da so posledice takšnega stališča porazne. Mladi bodo skupaj nekaj časa: leto ali dve, tri …- »na pokušini«. Potem se poročijo – in se čez nekaj mesecev ločijo. Tako s tem ničesar ne pridobijo. Nič jim ni pomagalo. Vsekakor so na nepravi način zapravljali čas, ki naj bi jim služil za spoznavanje. In ker so vstopili v telesnost in s tem v poželenje, so sami sebe onesposobili za rast v ljubezni in dopustili, da se razmahneta strast in poželenje. Resno so mislili, da je to ljubezen. Poželenje pa jim je kasneje pokazalo svoj obraz, ko je resno skupno življenje zahtevalo žrtve in odrekanja. Takšne zveze razpadajo, ljudje ostanejo ranjeni, telesno zasužnjeni in odvisni od spolnosti. Tako so onesposobljeni za pravo ljubezen. Vse, kar se gradi na grehu – razpade in povzroči veliko bolečino. Vrača se ti z udarcem, da te prizadene. Prav zato, da bi zaščitil ljubezen, je Bog dal zapoved: »Ne nečistuj!« Ne zato, da bi nas prikrajšal za ljubezen in užitek, temveč nasprotno: da obvaruje ljubezen – da jo poželenje ne uniči. Z drugimi besedami, Bog nam je dal navodilo: »Ne grešite, ker boste porušili to, kar je lepo in sveto!«

10. PREDZAKONSKA SPOLNOST ZASLEPLJUJE

V takšnem stanju more človek delati takšne stvari, ki jih v normalni zavesti ne bi počel. Ne reče se zaman: »Ko v srcu gori, se v glavi kadi.« Takim potem ne moreš ničesar dokazati. Lahko imajo napade ljubosumnosti, besa ali jeze na prijatelje, če jih hočejo na kaj opozoriti. Proti ljubljeni osebi si ne pustijo ničesar reči. Vsekakor, to ni ravno modro. Dobro je ščititi ljubljeno osebo, a poslušaj tudi nasvete prijateljev – ker ti ne želijo slabo. Postavi na tehtnico to, kar pravijo oni, čas pa bo pokazal, ali so imeli prav ali ne. Vzemi resno pozitivne kritike!

11. SPOLNE BOLEZNI – MOREJO BITI POSLEDICE TAKŠNE GREŠNE LJUBEZNI

12. NEŽELENA NOSEČNOST

Mnogi so zaradi neželene nosečnosti bili prisiljeni stopiti v zakon z osebo, ki je niso ljubili. To pa je potem najhujše za otroka. V njegovo psiho/notranjost/duševnost se vtihotapi strah nezaželenosti, zavrženosti in smrti. Nekateri mladi ljudje so imeli nagnjenje k samomoru. Zdravniki so odkrili, da se jim je to dogajalo prav v tistem letnem času, v tistem mesecu, ko se je mati odločila, da bo splavila. No, bili so rojeni, a ta rana je ostala globoko zarezana v njihovi duševnosti. Kasneje so bili po molitvi osvobojeni in ozdravljeni.

13. SPLAV(umetna prekinitev nosečnosti)

Če imajo mladi predzakonski odnos, spočnejo otroka in ga potem splavijo – to je greh nad grehi. Dva težka, smrtna greha težita njihovo dušo in vest. Ni potrebno posebej povedati, da je splav umor. Vsako spočeto dete ima pravico do življenja. Medtem ko mati še ne ve, da je noseča, se dete v njej razvija z vrtoglavo hitrostjo. To ni nikakršen skupek celic, ampak pravo živo bitje. Dete ima že glavo z očmi, ušesi, usti, možgani in tudi že ostale telesne organe: ledvice, jetra, prebavni trakt; ima že lastni krvni obtok, lastno kri. Srce otroka bije že po 18–21 dnevih. Dete se začne premikati. Je prava pomanjšava odraslega človeka. Potem pa pride nekdo in to dete ubije. Tako so mnoge matere postale ubijalke svojih lastnih otrok. Njihove maternice bi morale postati zibelke življenja, a so postale grobnice! Življenje vsakega človeka ima smisel. Z ubojem otroka smo mu preprečili, da bi izpolnil svoj smisel. Povsem gotovo pa je, da ni smisel življenja, umreti nerojen!

14. PREDZAKONSKA SPOLNOSTPORAJA OBČUTKE KRIVDE IN SLABE VESTI

Takšni mladi so potem obteženi. Ne morejo »dihati s polnimi pljuči«. Omenil sem že, da je preko 50 % žensk zaradi tega postalo frigidnih.
Tu sedaj mladi očitajo, da jih obtežuje Božja zapoved: »Ne nečistuj«, ker jim vzbuja slabo vest in se zato oddaljijo od Boga in od Cerkve. Takšno mišljenje pa je prava hudičeva zabloda in prevara! Ni res, da jih Cerkev oddaljuje od Boga, ali da jih sam Bog odbija od sebe, ker je dal takšno težko zapoved.

Resnica je, da je težki greh razvratnosti ta, ki ustvarja veliko rano v njihovi duši in jih oddaljuje od Boga, od Cerkve in svete maše.
Prava ljubezen te ne bo nikoli oddaljila od Boga, temveč nasprotno: še bolj te bo povezala z Njim. Medtem ko grešna ljubezen – to je poželenje, razdira ljubezen in človekov odnos z Bogom.

Poželenje stremi za tem, da zadovolji sebe in svoj nagon in pri tem ne gleda, ali bo to ranilo tujo vest in prepričanje. Če pustite poželenju, da vas vodi in telesni ljubezni ter spolnosti ne postavite nikakršnih pregrad – je to tako, kot da ste dvignili zapornico – in vsa silna voda bo iztekla – in vse okoli sebe bo poplavila in porušila. Knjiga modrosti pravi: »Porušen grad in brez zidov, je človek, ki nima oblasti nad seboj«. Takšen je tudi človek, ki je zasužnjen z grehom nečistosti.

Vsakomur je jasno, da to ne more biti dobro!

ZAKLJUČEK

Iz vseh teh primerov moremo videti, zakaj so predzakonski odnosi nevarni in škodljivi: ker povzročajo slabe posledice. Prav zato, da bi zaščitil ljubezen in človekovo spolnost, je Bog dal zapoved: »Ne nečistuj«. Ljubezen je nekaj prelepega in svetega. Tudi intimni odnos je nekaj svetega in vzvišenega. Zato je Bog hotel ta telesni odnos ogrniti, obleči z ljubeznijo – da bi bil zaščiten. Najprej je treba zrasti do ljubezni – agape – šele potem se more človek popolnoma predati drugi osebi.

Zato je dal Bog spolnosti izključno mesto v zakonu. Tam bo lahko ustvarjalna in človeku v srečo, izgrajevanje in zbliževanje.

Dragi mladi prijatelji! Ne izplača se kršiti šeste Božje zapovedi! Ko sami sebi postavljamo merila za ljubezen: Vse je dovoljeno! – bomo padli hudiču v roke! Rajši bodite potrpežljivi! Nihče, ki je čakal, ni obžaloval, mnogi pa, ki so na tem področju hiteli, se kesajo, mogoče vse življenje … spolnost je samo 1/12 celovitega zakonskega odnosa. Šele ko vse drugo deluje, bo delovalo tudi to zakonsko dejanje. Če vse drugo ne deluje, tudi to zakonsko dejanje ne bo užitek. Zato je potrebno zrasti do ljubezni – agape. Tvoje poročno darilo – naj bo DEJANJE PREDANOSTI – tvojemu bodočemu zakonskemu partnerju. Res je, da je to težko, da je to velika žrtev, a se izplača. Kajti sad takšne žrtve je LJUBEZEN, KI SE DARUJE DO KONCA IN USTVARJA SREČO!

Mladi, molite za pravo ljubezen in čistost. Če jo boste iskreno iskali, vam jo bo Bog dal.

MOLITEV MLADIH

Jezus, stoj med menoj in mojim fantom (dekletom). Izpolni naju s svojo ljubeznijo in naju zaščiti, da ne padeva v greh in da ne prizadeneva Tebe in sebe. Naj Tvoja ljubezen raste v najinih srcih in med nama.

MOLITEV MLADIH K MARIJI

Brezmadežna Devica, nebeška Mati,
prosimo te, pomagaj nam,
da ohranimo neomadeževano mladost.
Izprosi nam živo vero in neomajno upanje,
nauči nas prave in svete ljubezni do Boga in do bratov.
Vodi nas in brani, da se čim dostojneje pripravimo za tisto življenjsko nalogo, ki jo je Bog namenil vsakemu izmed nas. Tebi, o Prečista, darujemo svoje radosti in stiske, svoje boje in zmage, želje in upanja.
Sprejmi jih, posveti, in jih daruj svojemu Sinu, našemu Odrešeniku, za ves svet, posebej za vse tiste, ki želijo, kakor mi, ohraniti čisto in sveto mladost. Amen.
Zdrava Marija …

Avtor: Častiti Dražen Radigović