Osem razlogov za čistost pred poroko

1. Spolnost je najmočnejša ustvarjalna sila za človeka. Primerjajmo ga z atomsko energijo. Kadar se atomski potencial uporablja pravilno, more proizvesti ogromno koristne energije, njegova zloraba pa uničuje življenje.
S spolnostjo je podobno. Spolnost je Božji dar, ki nam daje največje zadovoljstvo, nam pomaga ustvariti globoko edinost z zakoncem in ustvarja nove generacije. Ampak, če se s to energijo igraš izven zakona, uničuješ sebe in vse tiste, ki so ti blizu.

2. Spolna aktivnost vpliva na psihični, socialni in akademski razvoj mladega človeka. Študije so pokazale, da praksa izven zakonskih spolnih odnosov pri mladih ljudeh zmanjšuje njihove sposobnosti učenja in poslabšuje povezanost z družino in prijatelji. Namreč, nezrela ljubezen, prakticirana z izven zakonskimi odnosi, upravlja z njihovimi življenji tako, da jih pogosto privede do resničnih življenjskih travm.

3. Večina ljudi ne more resnično uživati v spolnih odnosih izven zakona. Za razvoj zadovoljujočega spolnega življenja sta potrebna mir in varnost zakonske zveze. Izven zakonski spolni odnosi se običajno prakticirajo na skritih mestih, če hočete ali ne – ob občutku krivde in nelagodnosti, ter strahom pred nosečnostjo. Takšne okoliščine zmanjšujejo užitek predzakonskih spolnih odnosov, posebno ženskam.

4. Devištvo je dar, ki naj bi ga dali najpomembnejši osebi v življenju, osebi, s katero za vedno ostaneš v zakonu. Devištvo je najvrednejše, kar moreš dati svojemu soprogu-i. Izgubljeno devištvo se ne more več vrniti. Zato se s tako dragocenostjo ne igraj nepremišljeno.

5. Tisti, ki prakticirajo predzakonske spolne odnose, so izpostavljeni tveganju za okužbo s spolnimi boleznimi in nevarnostim izgube plodnosti. Ne samo za AIDS, temveč tudi za povsem običajne bolezni, kot so herpes, nimajo zdravila. Nekatere spolne bolezni nimajo simptomov in mnogi pari šele veliko let kasneje odkrijejo, da so postali neplodni zaradi teh bolezni. Strokovnjaki trdijo, da je 80% neplodnosti povezano s spolnimi boleznimi, dobljenimi pred poroko. Najboljši in edini način, ki zagotavlja stoodstotno zaščito pred AIDS-om in drugimi prenosljivimi spolnimi boleznimi, je vzdržnost od spolnih odnosov pred poroko in zvestoba v zakonu.

6. Predzakonski spolni odnosi kršijo Božja navodila, ki so dana človeku, da bi bil srečen. Niso niti zastarela, niti prestroga. Če živimo po teh navodilih, moremo ustvariti srečno in uspešno življenje. Če pa jih ne spoštujemo, plačamo visoko ceno po ločitvi v zakonu, bolezni, splavu, nezakonskemu otroku in osamljenosti. Današnji človek dela veliko napako, ko misli, da lahko ravna neodgovorno, ne da bi nosil posledice.

7. Predzakonski spolni odnosi pogosto privedejo do spočetja nezakonskih otrok. Številne znanstvene raziskave so pokazale, da otroci brez očeta/matere trpijo psihično in socialno, akademsko pa so manj uspešni od otrok, ki imajo celovito družino. Otrokom so nadvse potrebni starši: in oče in mama. Nujno je, da imajo otroci polnost starševske ljubezni, zaščite, nege in vzgoje.

8. Če ti in tvoja mladenka/mladenič nista imela predzakonskih spolnih odnosov, bosta lahko prebolela svojo zvezo v primeru ločitve.
Če pa sta imela spolne odnose, ti odnosi po svoji naravi pustijo močne, pogosto neprijetne, boleče spomine za vse življenje. Vsako razmerje, ki se prekine in v katerem je prišlo do spolnih odnosov, je kakor mini- ločitev zakona. Psihološke težave teh "mini-ločitev" škodujejo človekovi osebnosti. Kasneje, ko imaš v zakonu spolne odnose z ljubljenim zakoncem, te ti neprijetni spomini vedno spremljajo.

Prava ljubezen čaka

Če te mladenič/mladenka resnično ljubi, ti bo želel najboljše. Ne bo ti želel trpljenja ali strahu, neželeno nosečnost ter psiholoških težav predzakonskih spolnih odnosov. Želel/a bo izkusiti ljubezen s teboj na najboljšem mestu: v ljubezenskem gnezdu zakona.

Vir: katolici.org