Nepričakovana nosečnost

Novica, da ste noseči, je včasih presenečenje, ki prinese mešane občutke. Ti se spremenijo v veselje ali žalost, kar je odvisno od mnogih dejavnikov.

Če vas je doletela nepričakovana nosečnost in oklevate, ali bi sprejeli otroka, se nikar ne zaprite v osamo, da vas ne bosta povsem obvladala strah in zanikanje odgovornosti. Žal v takih trenutkih pogosto ne reagiramo najbolje in se iskanja rešitev lotimo neustrezno.

Včasih sprva zaželena nosečnost nenadoma postane neželena zaradi novice o bolezni matere ali otroka, ali zaradi spremenjenih okoliščin.

Morda pa splav za vas ni noben problem. Zakaj bi se kdo vtikal v vašo osebno odločitev, odločanje o svojem telesu je vendar vaša stvar. Sploh pa je vse jasno. Če bi bilo kaj spornega, tega zakon gotovo ne bi dovoljeval in zdravniki ne bi počeli.

Za spočetje sta potrebna oče in mati. Zato se pogovorite z otrokovim očetom. Nikar ga ne izključite iz odločanja. Zakaj bi sama prevzela očetovo odgovornost za otrokovo življenje? Povezava matere z otrokom je vsekakor večja v začetku otrokovega življenja, zato je prav, da je končna odločitev vseeno mamina.

Če ste mladoletni, se lahko odločite za splav brez vednosti staršev. Starši so za vas v polnosti odgovorni in za vas skrbijo. Ali v primeru vaše nosečnosti to ne velja več? Zakaj jim je tukaj odvzeta sposobnost skrbi za vas ? Ali res sami najbolje veste kaj je najbolje za vas?

Vsekakor se pogovorite s kom, ki mu zaupate in veste, da vam hoče dobro.

V stiski človek ne sme biti sam!

Strah ni dober svetovalec, nevednost tudi ne!

Odločitev mora biti svobodna!

Odločitev je prava, ko prinese občutje miru.

Odločitev glede nosečnosti bo imela močan vpliv na vaše telo, vaše odnose, vašo čustveno uravnoteženost, pa tudi na mnoge stvari v vaši prihodnosti katerih sedaj ni mogoče predvideti.

Premislite vse možnosti. Obdržati otroka, ga dati v posvojitev, rejo, izbrati katero drugo obliko začasne pomoči – ali umetni splav? Kaj vsaka od teh možnosti pomeni za vas? Odločitev je v končni fazi le vaša osebno. Odločitev pod različnimi pritiski pogosto kasneje povzroči obžalovanje. Pogosto se kasneje izkaže, da situacija le ni bila tako brezupna.

Vabimo vas, da svoja razmišljanja, pomisleke, vprašanja poveste na našem forumu oz. svetovalnici.

Izkoristite možnost posvetovanja z našimi strokovnjaki in ljudmi, ki smo vam pripravljeni pomagati, vam podariti konkretno pomoč, svoj čas ali pa samo dobre misli.

Razlogi za umetni splav – odločanje za splav ali za življenje

Če načrtujete splav ali UPN(umetno prekinitev nosečnosti), je pomembno, da dobro premislite in pretehtate, zakaj ste sprejeli tako odločitev in kakšne bodo posledice take odločitve.

Nekaj pogostejših izjav žensk, ki se odločajo za splav (splošni razlogi za splav):

 • Starši me bodo ubili!
 • Če sprejmem otroka, ostanem brez stanovanja.
 • Silijo me, da naredim splav.
 • Fant me bo zapustil.
 • Strah me je biti samohranilka. Kaj si bodo ljudje mislili?
 • Čas je popolnoma neprimeren!
 • Nisem še pripravljena biti mama.
 • Saj to še ni otrok.
 • Ne želim biti revna in socialni problem.
 • Splav izgleda lažji kot nosečnost.
 • Ne morem si privoščiti tega otroka.
 • Bila sem posiljena.
 • Zdravnik pravi, da je možno, da otrok ne bo zdrav.
 • Že imam majhnega otroka.
 • Saj vsi delajo splave.
 • Če splav ne bi bil v redu, ne bi bil legalen.
 • Ne vem, kam naj se zatečem po pomoč.

Starši me bodo ubili!

Da, starši bodo presenečeni in razočarani zaradi nosečnosti svoje mladoletne hčerke, morda bodo celo besni, vsekakor pa vas ne bodo ubili. Ne odločajo namesto vas. Po začetnem šoku se starši običajno sprijaznijo z novico in so dekletu v oporo tako v nosečnosti kot pri skrbi za otroka.Če vas je strah to novico sporočiti staršem, vam lahko pomagamo pri tem ali celo to opravimo namesto vas.Če se odločite staršem to zamolčati, ponavadi zvedo sami. Materam je ponavadi žal, da niso imele možnosti hčeram stati ob strani, ko so jih najbolj potrebovale. Pogosto starši kasneje, ko so že v srednjih letih, spoznajo, da bi bilo lepo imeti večjo družino, pa je zaradi razlogov, katerih prepričljivost sčasoma zbledi, niso imeli, zato bi z veseljem sprejeli še kakšnega otročka.

Nenačrtovana nosečnost močno spremeni življenje dekleta in njenih staršev, kljub temu pa ni razloga, da bi najstnica ne mogla biti dobra mama. Najstniška nosečnost sovpada s šolanjem, a to lahko normalno teče, saj lahko dijakinje – nosečnice ali mlade mamice –sklenejo s šolo tako imenovano pedagoško pogodbo, v kateri se podrobneje opredelijo njihove obveznosti, pravice in dolžnosti. S pogodbo se lahko določijo tudi roki in načini ocenjevanja, obvezna prisotnost pri pouku oziroma razlogi za opravičeno odsotnost, da dijakinja zaradi pogostejšega izostajanja od pouka ni izključena iz šole. Dijakinja zaradi materinstva lahko podaljša status dijaka za največ dve leti.

Če sprejmem otroka, ostanem brez stanovanja.

Če vas starši ali partner vržejo na cesto, vam bomo pomagali poiskati sobo v materinskih domovih, v varni hiši ali pri družini, ki bi vas bila v stiski pripravljena sprejeti. Sčasoma pa se vse uredi. Kjer je volja, je tudi pot. Več informacij o varnih hišah je na naslovu


http://med.over.net/telefonske_stevilke/varna_hisa.php
, o materinskih domovih pa na naslednjem naslovu Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve:

http://www.gov.si/mddsz/index.php?CID=15&ID=816#materinski

Silijo me, da naredim splav.

Nihče vas k temu ne sme siliti. Če starši silijo svojo mladoletno hčer, je to zloraba otroka. Če poveste zdravniku, da vas v splav silijo, ga ta ne bi smel opraviti, ker mora biti odločitev svobodna. Kako bodo stari starši dobri naslednjemu vnuku, če hočejo usmrtitev tega?

Včasih je pritisk sorodstva, sošolcev, sodelavcev … zelo močan in se mu je težko zoperstaviti. Umaknite se vsem tem vplivom in v miru premislite. Posledice morebitnega splava boste sami nosili, ostali bodo na to pozabili. Boste lahko živeli s tem dejstvom, s tako odločitvijo? Prijateljev, ki so proti otroku in vam, ne potrebujete. V nesreči se spozna prijatelja. Poiščite ljudi, ki vas imajo radi in so vredni zaupanja ter vam bodo pomagali, da boste zdražali vse pritiske okolice.

Morda na vas pritiska mož oz. partner? On ne nosi otroka pod svojim srcem in tudi nihče ne bo posegal v njegovo telo. Ima res tako močne razloge, da so pomembnejši in vrednejši od življenja vajinega otroka? Če za otroka ne morete skrbeti, so vedno še druge možnosti.

Fant me bo zapustil, če bom imela tega otroka.

Fant je prav toliko odgovoren za nosečnost kot vi. Za spočetje življenja sta potrebna dva. Če se fant noče soočiti z nepričakovano nosečnostjo, to ne zmanjša njegove odgovornosti. Če vas želi zapustiti samo zato, ker želite dati svojemu nerojenemu otroku možnost živeti, je vprašanje, če vas ima sploh rad. Obravnava vas le kot predmet za zadovoljevanje svojih spolnih potreb, ne pa kot žensko, ki je upravičeno zaskrbljena glede vpliva splava nase in na otroka. Če je tak, je morda celo bolje, da gre iz vašega življenja. Vsekakor pa bo moral plačevati za otroka po njegovem rojstvu. Sploh pa, kako veste, da se bo to zgodilo? Ali sta se že temeljito pogovorila in premislila o novem stanju? Ne prenaglite se z odločitvijo. Tudi fant potrebuje kakšen teden, da vse premisli in se zave, da je že postal očka.

Strah me je biti samohranilka. Kaj si bodo ljudje mislili?

Če ste neporočeni, vas je morda groza obsojanj ljudi. Vendar je danes mnogo samohranilcev in samohranilk, mnogi so ločeni ali ovdoveli, tako da danes ljudje tega ne obsojajo več. Vsekakor pa je veliko teže sama skrbeti za otroka in ga vzgajati. Toda z medsebojno solidarnostjo se življenje lahko močno olajša. Prav tako ni še vse zamujeno. Veliko samohranilk se tudi poroči in otrok ni ovira.

Čas je popolnoma neprimeren!

Še vse življenje je pred menoj. Otrok ni del mojih načrtov.Vse mi bo padlo v vodo! Če boste kdaj načrtovali otroka, boste hitro ugotovili, da časa, ki bi bil idealni čas za otroka, sploh ni. Ne glede na to, kdaj se boste odločili za otroka, bo vedno potrebno kaj žrtvovati ali se čemu odpovedati. Nemogoče je napovedati prihodnost. Mnogi pari dolgo čakajo, preden se odločijo za otroke, kasneje pa ugotovijo, da okoliščine nikoli niso idealne.

Na otroka se ne da popolnoma pripraviti, ne glede na to, kako zelo si to želimo in kako močno smo o tem prepričani. Otrok je vedno presenečenje in vedno spremeni naše življenje. Čisto mogoče je, da boste sedaj, ko ste mladi in manj obremenjeni z različnimi predsodki, prav zdaj, ko imate vse še pred seboj, ko še sanjate svoje sanje, otroka lažje sprejeli.

Nisem še pripravljena biti mama.

Res je, da starševstvo zahteva več odgovornosti kot samsko živjenje, toda če ste noseča, ste že mama. Veliko nosečnosti je nenačrtovanih, kar pa ne pomeni, da mama sčasoma otroka ne vzljubi in se nanj ne naveže ravno tako kot mama, ki je otroka načrtovala. Otrok vas bo sam – še skoraj devet mesecev – tako telesno kot psihično, pripravljal na materinstvo.

Prava reč! Saj to sploh še ni otrok.

Človekovo življenje se začne s spočetjem. Ne moremo govoriti o nekakšnem “produktu” spočetja, kot nenačrtovanega otroka poimenujejo tisti, ki hočejo zamegliti resnico. Otrok tudi ni del matere, samo razvija se v njej s pomočjo njenega telesa. Mati sploh še ne sluti, da je noseča, ko otročiček začenja svoj tretji teden življenja. Prvi znak otrokove prisotnosti je izostala menstruacija. Takrat pa je že dokaj razvit.Med tretjim in četrtim tednom mu začne utripati srce, vidna so že pljuča in jetra. Po enem mesecu je dolg 5 mm. Majhno srce otročka utripa v materinem telesu, ko ona pogosto sploh ne ve za njegovo prisotnost! Kako poteka razvoj si lahko ogledate na http://www.justthefacts.org/clar.asp . Mnoge matere se na otroka navežejo že mnogo pred rojstvom in doživijo veliko izgubo po umetnem splavu.

Ne želim biti revna in socialni problem.

Imeti otroka ne pomeni nujno, da boste socialni problem, tudi če ste revni in samski. Čeprav je težje nadaljevati šolanje ob skrbi za otroka, mnoge ženske končajo šolanje in imajo uspešno kariero kljub materinstvu. Otrok lahko pomeni dodatno motivacijo, in ne samo breme.

Splav izgleda lažji kot nosečnost.

Postopek umetnega splava je hiter, rutinski, toda posledice so lahko doživljenjske. Splav vas lahko čustveno prizadene za vse življenje. Posledice vključujejo depresije, nočne more, občutek krivde, izogibanje otrokom in celo samodestruktivno vedenje. Težave se s časom običajno večajo in ne manjšajo. Večina zvez ne preživi splava in pari se razidejo. Nekatere ženske so zaradi splava tudi fizično poškodovane, nekaj jih ostane neplodnih. Splav poveča verjetnost za raka na dojki.

Ne morem si privoščiti tega otroka.

Otroci stanejo, kolikor so starši pripravljeni trošiti. Naša družba je potrošniško usmerjena in umetno ustvarja vtis, da moramo otroku nuditi vse, sicer je bolje, da ga ni. Kaj pa je to vse? Materialne stvari ne naredijo družine srečne. Potrebujemo jih le do neke mere, ki pa je resnici na ljubo zelo nizka. Vsekakor nižja, kot je postavljen družbeni standard – ”vse”. Če se ozrete na svoje življenje in pogledate, kaj vam največ pomeni, boste ugotovili, da vam največ pomenijo stvari, ki niso stale veliko denarja. Večinoma so nam najpomembnejši odnosi v naših družinah in odnosi z drugimi ljudmi. Bolj pomembno je vlagati v novo življenje v vas kot pa v vse stvari, za katere mislite, da jih boste vi in vaš otrok potrebovali.

Vsekakor je otrok strošek, a je res, da se da veliko stvari dobiti zastonj ali poceni. Dober vir so tudi sorodniki, prijatelji. Oglejte si tudi male oglase v revijah za matere in dojenčke. Kar otrok res nujno potrebuje za življenje, je vaša ljubezen. Za pomoč lahko zaprosite tudi Anin sklad za družine z več otroki. Prijazno se vam bodo oglasili, če jih pokličete na telefonsko številko 01 231 56 08 ali GSM 031 327 768.

Bila sem posiljena

Posilstvo je nedvomno zelo težak zločin in ga vsi obsojamo, a k sreči posilstvo le redko privede do nosečnosti. Za ta težak zločin je nedvomno potrebno izreči kazen, a to bo sodnik izrekel posiljevalcu. S splavom pa bi najtežjo, in to smrtno obsodbo, izrekli povsem nedolžnemu otroku za zločin, ki ga je storil njegov oče. S splavom boste doživeli še dodatno travmo. Poleg posilstva boste lahko utrpeli še telesne in psihične posledice. In končno, morda pa bo to vaš edini otrok v življenju in vam bo lahko nekoč še v veliko veselje in v oporo na stara leta.

Zdravnik pravi, da je možno, da otrok ne bo zdrav.

Večina prenatalnih testov lahko napove problem, težko pa je napovedati resnost problema. Problem je lahko zelo majhen. Včasih so rezultati testov napačni in rodi se popolnoma zdrav otrok. Tudi če je napaka velika, je res, da vrednost človeka ni odvisna od zdravja ali privlačnosti posameznika. Bolnike se zdravi, ne ubija. Prizadeti otroci si zaslužijo možnost živeti – tako kot vsi drugi. Tudi tak otrok je sposoben ljubiti in biti ljubljen ter lahko še na poseben način poveže družino. Lahko je poseben blagoslov za vas in tudi za ostale. Če se ne čutite sposobni skrbeti za otroka s posebnimi potrebami, lahko daste otroka v posebno ustanovo, kjer bodo zanj znali ustrezno poskrbeti. Kako nasprotujoča si stališča: družba lepo skrbi za invalide, če pa kaže, da otrok v materinem telesu ni povsem zdrav, pa se ne sme roditi. Marsikdo je v služenju bolniku našel svojo srečo.

Že imam majhnega otroka.

Če ste pred kratkim rodili, je lahko novica, da ste spet noseči, velik šok. Toda če ste bili ravno noseči, potem veste, kako lepo je imeti v sebi majhnega otroka, ki se razvija in raste s pomočjo vašega telesa. Izkusili ste čudež življenja, zato si je težko zamisliti uničenje novega življenja. Se bojite težav v nosečnosti? Posledic na vašem telesu ali zdravju? Vsekakor je težje imeti dva otroka zelo skupaj, a se kasneje izkaže, da so taki otroci najboljši prijatelji, saj rastejo skupaj. Za otroka bo sorojenec zelo dragocen, malce kasneje pa tudi za starše.

Kako pa bodo novico, da so bratcu ali sestrici odvzeli življenje na maminoo zahtevo, sprejeli ostali otroci? Ne bodo podvomili v vašo resnično ljubezen do njega oz. njih? Se mu/jim ne bo zamajalo zaupanje v vas? Ne bo/do v strahu za varnost v svojem življenju, če se bo/do spraševal/i o verjetnosti, da bi enaka usoda doletela tudi njega/njih? Kakšen bo dolgoročen vpliv na vaše medsebojne odnose v družini? Ali ste se že kdaj vprašali katerega od vaših že rojenih otrok bi se znebili? Ta, ki raste v vas, bo prinesel ravno toliko veselja kot otrok, ki ga že imate, samo če ga boste pustili živeti. Vas je groza, da boste morali prenašati pritiske zdravstvenega osebja ali sodelavcev, morda sorodnikov? Nekatere ženske prisegajo, da ne gredo več v isto porodnišnico zaradi odnosa osebja in slabih izkušenj z njimi. Nihče vam ne more preprečiti, da tokrat rodite v drugi porodnišnici. Zakaj bi dovolili, da naše življenje uravnava napačno vedenje ali ravnanje drugih ljudi?

Saj vsi delajo splave. Vsi pravijo, da je splav najboljša rešitev.

Čeprav vaš partner, sorodniki, prijatelji, sodelavci in celo ”stroka” mislijo, da je splav najboljša rešitev, boste končno odločitev morali sprejeti sami.Vsekakor ste za svoja dejanja odgovorni in boste s posledicami morali živeti. Splava se nikoli ne pozabi! Nihče ne more ostati neprizadet po umoru, tudi če to še tako spretno prikriva sebi in drugim. Veliko žensk šele veliko kasneje dojame pomen in težo takega dejanja. Ponavadi reagirajo z jezo in ogorčenjem – zakaj mi ni tega nihče povedal!?

Če splav ne bi bil v redu, ne bi bil legalen.

Legalnih je veliko nemoralnih dejanj. Vedno je dovolj ljudi, ki zahtevajo pravico do splava, in dovolj politikov, ki bi sprejeli kakršenkoli zakon, da bi se le obdržali na oblasti. Zakoni se spreminjajo. Resnica pa ostaja vedno ista.

Naša trenutna zakonodaja je v nasprotju z znanstvenimi dognanji biogenetike in embriologije. Dognanja biološke znanosti pa se žal pogosto interpretira in kroji pragmatično, s prikrivanji resnice. O pravih namenih takega ravnanja lahko le ugibamo, sčasoma pa pokažejo svoj pravi obraz.

Problem zakonov, ki dovoljujejo splav je, da odprejo pot zločinskim dejanjem – odstranitvi nedolžnega človeškega bitja, ki se ne more braniti in popačijo čut za dobro in slabo v družbi. Vse kar je zakonsko dovoljeno, je za večino dobro. V brošuri za mlade je UPN imenovan tudi dovoljeni splav. Kako naj nepoučeni mladostnik ve za ozadje in pomen besede dovoljeni splav?

Rada bi imela otroka, a ne vem, kje naj dobim pomoč.

V Sloveniji se lahko obrnete na CSD, Karitas, Materinske domove, razne organizacije, ki nudijo tovrstno pomoč. Verjemite, še vedno je veliko dobrih ljudi, samo niso tako opazni kot ostali. V Sloveniji se lahko obrnete na Centre za socialno delo (


http://www.gov.si/mddsz/index.php?CID=113&ID=526
).

Veliko materialne pomoči lahko dobite na Karitas, kjer vam bodo radi pomagali in svetovali. Njihovo delovanje si lahko pogledate na naslovu http://www.karitas.si/ in
http://www.rkc.si/karitas/KP/kaj_delamo-materam.php
,

seznam materinskih domov je na naslovu
http://pelikan.karitas.si/materinski_domovi.htm
,

poleg teh so še razne organizacije, ki nudijo tovrstno pomoč. Koristen spletni naslov na ministrstvu je


http://www.gov.si/mddsz/index.php?PID=-1&CID=15&L=sl
,

dober seznam je tudi na
http://med.over.net/telefonske_stevilke/varna_hisa.php

Čustveni vidiki splava

Odločitev o morebitnem umetnem splavu je izrazito čustvene narave in zato pogosto zelo težka. Potreben je tehten premislek, česar pa je človek v stiski sam le redko sposoben. S čustvenega vidika pa so reakcije žensk na UPN različne, odvisne od razloga za splav. Če je bila nosečnost zaželena in je bil opravljen terapevtski splav, se pojavijo občutki jeze in krivde, podobno kot pri ženskah po spontanem splavu.

Če pa je bila nosečnost neželena, pa ženska sprva občuti olajšanje ob dejstvu, da lahko zaživi svoje prejšnje življenje, vendar se taki občutki pogosto mešajo z žalostjo, jezo in bolečino. Težko pa se je kasneje izogniti misli, kakšen bi bil sedaj moj otrok….

Nekaterim ženskam sicer odleže, večina, zlasti tiste, katerih čustva so bila pred splavom mešana, pa dejanje obžalujejo in kasneje trpijo za depresijo, nočnimi morami in težavami v partnerskem odnosu. Obžalovanju pa se izogne le redkokatera ženska, ki ima kasneje težave pri zanositvi ali v nosečnosti, čeprav naj bi tukaj, po mnenju mnogih, ne bilo povezav.

Odločitev ali za splav ali za življenje

Poimenovanje, terminologija ima izjemno močan vpliv na oblikovanje naše vesti in pojmovanje resničnosti. Besede lahko pomenijo življenje ali smrt. Poznamo pasti take verbalne prevare?

Poglejmo, kako lahko na dva načina poimenujemo ista dejstva.

Zagovorniki »pravice do izbire« Zagovorniki »pravice do življenja«
Prekinitev nosečnosti Prekinitev življenja (umor) novega človeka
Nosečnica Mamica
Zarodek, embrio, “kupček celic” Otrok
Načrtovanje družine Vsako uro se opravi en splav
Pravica do izbire Smrtna obsodba
Reprodukcija Narava
Smrt Življenje

Iz tabele lahko razberemo, kako se naša družba trudi, da za poimenovanje groznih dejstev izbere blage besede, ki nas ne soočijo z resnico, kajti to je včasih težko prenesti. Če pogledamo samo “prekinitev nosečnosti”: besedne zveze ne dojemamo kot uničenje, pač pa bolj kot začasno ustavitev nečesa, kar se z lahkoto odpravi. Znana je asociacija na prekinitev električnega toka, ki je praviloma začasna. Prekinitev nosečnosti pa je prav tako začasni ukrep, saj bo ženska naslednjo nosečnost lahko nadaljevala, če bo želela. Poudarek je na nosečnosti, ne pa na življenju novega človeka, ki je dokončno prekinjeno!

Terminologija, ki se uporablja v zvezi s problematiko splava, je tako pretanjeno blaga zato, da se prikrije prava narava splava in da se v javnem mnenju oslabi njegova teža, saj bi prava poimenovanja človek težko prenesel. Zato tako sprenevedanje in prikrivanje resnice. Več povedo slike kot prenarejene besede, ki maličijo resnico. In resnica je, da je splav umor človeškega bitja v začetni dobi njegovega obstoja – med spočetjem in rojstvom.

“Če se ne uporablja prav jezika, potem to, kar se reče, ni to, kar se misli. Če to, kar se reče, ni to, kar se misli, potem to, kar bi se moralo storiti, ostane neopravljeno. Če to ostane neopravljeno, se morala in spretnosti pokvarijo, šla pa bo po zlu pravičnost. Če pa gre po zlu pravičnost, bodo ljudje ostali v brezupni zmedi.” (Konfucij)

Žal tudi v znanstvenih krogih večkrat pride do prirejanja znanstvenih dejstev, pojmov in izrazov za povsem pragmatične namene. Primer takega prikrojevanja je opis delovanja postkoitalne kontracepcije, ko se pogosto v poljudnih člankih piše o moteni vgnezditvi jajčeca in ne zarodka. Tudi pri delovanju kontracepcijskih tablet pogosto ni navedeno preprečevanje vgnezditve zarodka v maternico kot mehanizem delovanja kontracepcije. Umetna prekinitev nosečnosti se po novem imenuje kar “dovoljeni splav”.

Abortus je začetek zla na svetu! … Največja nevarnost za mir je danes splav, umor nerojenega otroka; če mati namreč lahko uniči življenje, ki ga daje Bog, če je lahko mati krvnik svojemu otroku, kaj naj potem rečemo za druge umore v današnjem svetu? Zato se umori na svetu tudi vse bolj množijo …“ /Mati Terezija v Oslu 1979 ob prejemu Nobelove nagrade za mir/