Kriterij ljubezni

Človek, ki živi v današnjem času velikega števila razvez, neuspešnih dolgoletnih zvez, razočaranih oseb, ki se odločajo za samsko življenje, ter parov, ki ne vstopajo v zakonsko skupnost, si postavlja vprašanje: kaj je ljubezen? In kaj je potrebno za kvalitetno zvezo, ki vodi k zakonskemu življenju?

1. KEMIJA

Kemija je najenostavnejši kriterij, a tudi najtežji. Najenostavnejši zato, ker se zgodi samodejno; oznojene dlani, metuljčki v trebuhu, in to človek občuti. Kemija ne laže, je vtkana v telo – Božji dar. Ampak kemija je tudi najtežji kriterij zato, ker jo ni mogoče vzpostaviti, če je ni. Tu je, ali pa je ni. Sčasoma kemija premine. Kemijo si lahko narobe razlagamo, ker idealiziramo osebo, do katere čutimo privlačnost. Zaradi tega je treba biti previden.

2. ČAS

Za resnično ljubezen mora preteči dovolj časa. Zaradi tega je takšna izjava neresna: »Sinoči sem srečal dekle in vem, da je prava.« Preteči mora kar nekaj časa, ki dopušča ljudem, da se spoznajo, in da se vzpostavi resnična ljubezen. Zato je »ljubezen na prvi pogled« bolj nekaj, kar vidimo v filmu, kakor realnost.

3. KOMUNIKACIJA

Komunikacija pomeni duhovno spoznavanje, kar vključuje tako pozitivne, kakor tudi negativne stvari, pravzaprav spoznavanje osebe z razgovorom in druženjem. Mladi pogosto komunicirajo prej telesno kot duhovno. To ne pomeni, da se z vsem strinjate in imate ista stališča, temveč da se morete pogovarjati o vsem in se medsebojno spoštujete.

4. PRIJATELJSTVO

Pogosto se sliši, kako mladi govorijo: »Jaz z njo/njim ne morem, ker sva prijatelja.« Mar ni to idealno, da bo zakonec najboljši prijatelj oziroma prijateljica? Pravzaprav ni prave ljubezni brez prijateljstva. Kdo so prijatelji? Prijatelji so tisti, ki so vedno. Podpirajo drug drugega, skupaj žalujejo in se skupaj veselijo.

5. ODOBRAVANJE

Tisti, ki te najbolje poznajo, in te resnično ljubijo (mama, oče, bratje, sestre), odobravajo tvojo zvezo. Ta kriterij ne sme biti absoluten. Tudi starši imajo lahko za svojega otroka neiskrene želje. Najpogosteje pa tisti, ki te najbolj ljubijo, vidijo pri tebi to, česar ti ne vidiš.

6. SPOŠTOVANJE

Spoštovanje ni samo to, ko fant odpre dekletu vrata in ko jo z nečim počasti. Pravo spoštovanje je, kadar se spoštuje osebo, njene vrednote, družino in stališča. Najpomembnejše pa je to, da osebe, ki se medsebojno spoštujejo, ne manipulirajo druga z drugo in si ne postavljajo ultimata (»Če ne spiš z menoj, je med nama konec, če pa spiš z menoj, bo to dokaz, da me ljubiš«). Ultimati se postavljajo vojnim sovražnikom, ne pa ljubljeni osebi.

7. VIZIJA

Včasih slišimo izreke kot: »Ogenj v srcu, dim v glavi«, »Ljubezen je slepa« ali »Noro sem zaljubljen«. Resnična ljubezen človeku pravzaprav omogoča, da sebe bolje spozna, ga umiri in učvrsti, mu omogoča uresničenje svoje življenjske poti. Zakonski tovariši si medsebojno pomagajo uresničiti se.

8. SVOBODA (LJUBOSUMNOST)

Pogosto smo priče situacijam, ko dvoje mladih prične svojo zvezo, da enostavno izginejo iz družbe, v kateri so se do tedaj gibali. Nimajo več prijateljev in se z nikomer več ne družijo. »S kom si se pogovarjala po telefonu? Ali se videvaš z nekom drugim?« »Kje pa si ti bil sinoči? Kakšni prijatelji so to? Jaz bi ti morala biti najpomembnejša …« Resnična ljubezen ni posesivna, ni ljubosumna. Resnična ljubezen je svoboda.

9. VREDNOTE

Tisti, ki se ljubijo, si delijo iste vrednote, moralna stališča in prioritete. To ne pomeni, da poslušajo isto glasbo, jedo isto hrano ali imajo radi iste filme. Vrednote so globlje, veliko globlje. Imajo enaka stališča glede ljubezni, prijateljstva, družine, življenja in podobno.

10. ZAUPANJE

Tega ni potrebno posebej razlagati. Dva človeka, ki sta skupaj, imata zaupanje drug v drugega. Zaupanje daje gotovost, absolutno gotovost, da bo oseba, ki jo ljubiš ob tebi, ko bo to potrebno. Zaupanje je temelj globoke povezanosti dveh oseb.

11. ODGOVORNOST

Pripravljeni ste sprejeti odgovornost zveze. Fantje tu pogosto padejo, zato ker veliko časa preživijo izven doma, in zapravljajo svoj prosti čas s prijatelji. Dokler niste bili v zvezi, niste imeli nikakršne odgovornosti drug do drugega, ker vaša življenja niso bila povezana. Ko pa ste v zvezi, so se vaša življenja povezala v novo stvarnost, v nov odnos in sta oba odgovorna za uspeh tega odnosa. V skladu s tem se morate drug drugemu darovati. Znamenje, da je oseba v zvezi odgovorna, je vlaganje sebe in svojega časa v zvezo.

12. MOLITEV

Pare, fante in dekleta sprašujem, ali molijo skupaj? Če ne molijo skupaj, se njihova zveza ne more imenovati krščanska. Molitev razorožuje in osvobaja človeka vsake slabe misli in zlega namena zato, ker v vaš odnos prinaša Jezusa Kristusa. Molitev vključuje molitev rožnega venca, sveto mašo in zakrament svete spovedi. Nekateri fantje ali dekleta bodo rekli: »Ampak molitev je moja intimnost, privatna zadeva.« Tedaj je treba reči: »Da, ampak tudi jaz želim s teboj intimen odnos.«

13. REALIZEM/Resničnost

Gotovo lahko rečemo, da je prizemljenost sinonim za resnost zveze. Mladi tu zelo grešijo, mislijo, da je ljubezen vsemogočna, da lahko ljubezen premosti vse ovire in da niso pomembna leta, razlike, ovire kot na primer zakonsko stanje, otroci in podobno. Morali bi razmišljati na način, da stvari postavijo realistično, opazujejo dejstva in zanemarijo trenutno kipenje čustev, ki so tako kratkotrajna. Potrebno je videti, ali lahko sprejmejo resničnost osebe, kakršna je, ne pa takšne, kakršno želijo, da bi bila. In da se razumemo, resnična in prava ljubezen, ki jo pošilja Gospod, more kljub oviram, le-te premostiti, a zanjo se je potrebno boriti, z resničnostjo pa se je treba soočiti.

14. PRIHODNOST(ali »KRITERIJ JUTRIŠNJEGA DNE«)

Z drugimi besedami, postavljam vprašanje: »Ali vidiš sebe s to osebo vprihodnosti? Ali je to mama /oče tvojih otrok?« Pogosto v pogovoru s fanti in dekleti na to vprašanje dobivam odgovor: »Dajte no, gospod župnik, ne mislim se ženiti z njo/njim.« V kolikor že v študentskem času ne razmišljate o zakonu z osebo, s katero ste v zvezi, nimate kaj delati skupaj, zaradi tega, ker drug drugega samo izkoriščate in si medsebojno lažete in se zavajate.

15. OBVEZA oziroma PREDANOST (ŽRTEV)

Vaša ljubezen je takšna, da ste pripravljeni storiti korak dalje in sebe predati osebi, ki jo ljubite. Značilno za današnji čas je, da nihče noče ženitev, nihče se noče žrtvovati. A obveza sama po sebi zahteva žrtev, žrtev zaradi ljubezni. Ljudje želijo danes ljubezen brez žrtev, a resnična ljubezen vključuje žrtev za osebo, ki jo ljubite.

16. MIR

Prvi kriterij je bil biološka kemija, to pa je duhovna, Božja kemija. To je prav tako najlažji, a tudi najtežji kriterij. Kajti miru v srcu ne moremo pridobiti sami, ker ga ne daje ta svet, ampak nam ta mir daje naš Gospod Jezus Kristus, kakor ga je obljubil. Resnična ljubezen umirja srce in ga radosti. Mir ne pomeni, da bo vse v življenju čudovito. Na čem je utemeljena naša zveza, na pesku ali na skali? Hudourniki bodo vsekakor prišli, ampak če je zveza utemeljena na skali, bodo hudourniki prešli, zveza pa bo ostala nedotaknjena. V kolikor je utemeljena na pesku, bodo prišli hudourniki, porušili vse, kar je vrednega in ruševina bo velika. Graditi na pesku, je v dolini lahko, ampak negotovo. Graditi na skali je težko, treba je vzeti križ na ramena in ga nositi do vrha, a tako zgrajene zveze ne bo porušila nobena sila.

Avtor: Don Damir Stojić