Irska prepoved splava- izsledki raziskave

Caroll je dejal, da omejevalni zakoni o splavu omogočajo, da ostaja število rojstev v Republiki Irski in Severni Irski veliko višje, kakor je evropsko povprečje. Danes se število rojstev na Irskem približuje ravni nadomeščanja in Irska ima veliko mlajši demografski profil in je manj odvisna od priseljevanja kakor druge evropske dežele. Dodal je, da je to v dobro žena in otrok.

Pojasnil je, da je zaradi nizkega števila splavov pri Irkah tudi manj tega, kar se na materi in otroku pokaže kot posledica splava: mrtvorojenih, nizke teže novorojencev, prezgodnjih porodov, ohromelosti možganov in umrljivosti mater.

Na Irskem se pozna tudi majhna razširjenost raka na dojki in razmeroma dobro mentalno zdravje žena ter majhno število primerov bolezni imunskega sistema, k čemur pripomore nizko število splavov.

Z liberalizacijo zakonodaje o splavu pa lahko na Irskem pričakujejo večje število splavov ter ustrezno poslabšanje glede teh pogojev, ki vplivajo na zdravje žena. Na predstavitev poročila v Dublinu je bila povabljena organizacija Youth Defence. Poročilo so v sredo predstavili tudi v Belfastu. Sprejem je gostila skupina All Party Pro-Life Group, udeležili pa so se ga člani Precious Life. Predstavnica skupine gostiteljice Rebecca Roughneen je soglašala s Carollovo izjavo, da razpravljanje o številu prezgodnjih porodov, mrtvorojenih, samomorov, raka na dojki, mentalnega zdravja in imunoloških motnjah kaže na to, kako pomembno je podrobneje preučiti posledice liberalizacije zakonov o splavu in njihovega neugodnega vpliva na zdravje žena.

‘Poročilo pove, da bi s sprejemom zakonodaje o splavu izgubili s splavi več kakor 100.000 irskih otrok. Zagotoviti moramo, da bodo irski zakoni v prid življenju še naprej ščitili matere in otroke,’ je povedala Rebecca Roughneen.

Vir: YouthDefence.ie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *