Američani množično pomahali papežu v slovo

Papež, ki je pred nekaj dnevi praznoval svoj 81. rojstni dan in tretjo obletnico svoje posvetitve, je množici, ki ga je pričakala na stadionu, spregovoril o pomenu Cerkve in vere in se zavzel za spoštovanje moralnih naukov Cerkve, predvsem nasprotovanje smrtni kazni ter skrbi za reveže in bolne. Z besedami, s katerimi je obsodil splav, si je prislužil dolg aplavz in odobravanje zbrane množice.

Papež se je na stadion newyorškega moštva pripeljal v svojem “papamobilu” in pred začetkom maše naredil krog pred navdušeno množico. Na stadionu je vladalo prešerno vzdušje, vzklikom navdušenja zbrane množice pa so se pridružili tudi nekateri politiki, kardinali in škofje, ki so prišli prisluhnit papežu, ter glasbeniki, ki so zbrane zabavali nekaj ur pred papeževim prihodom.

Priznanje latinskoameriški katoliški skupnosti

Papež je pridigo maše opravil v angleškem jeziku, deloma pa tudi v španskem, s čemer je priznal rastoči pomen katolikov latinskoameriškega rodu v ameriški Cerkvi.
Pred začetkom maše se je tudi pred stadionom zbrala množica ljudi, ki je upala, da se bodo lahko dokopali do vstopnic, ki so bile razprodane že dolgo pred mašo. Lahko pa so si priskrbeli številne spominke: od majic, kipov, portretov in torbic s papeževo podobo.

V slovo pomahala tudi zakonca Clinton

Po maši se je papež odpeljal na newyorško letališče JFK, kjer je poslovilno slovesnost vodil ameriški podpredsednik Dick Cheney, udeležila pa sta se je tudi predsedniška kandidatka Hillary Clinton in njen mož, nekdanji predsednik Bill Clinton. Preden se je povzpel na letalo, se je od Američanov poslovil z besedami “Naj Bog blagoslovi Ameriko” in odletel proti Rimu.

Uspešna papeževa turneja

Papeževa šestdnevna turneja, ki je bila tudi njegov prvi obisk v ZDA, je polnila ameriške in svetovne medije, po mnenju strokovnjakov in analitikov pa je bila velik uspeh. Papež je svoj obisk začel prejšnji torek na vojaškem letališču Andrews v Washingtonu, v sredo, na svoj rojstni dan, pa se je v Beli hiši sešel s predsednikom Georgeem Bushem. Moža sta v izjavi obsodila terorizem in poudarila potrebo po spoštovanju človekovih pravic.

Med obiskom se je papež srečal tudi s predstavniki drugih ver, v New Yorku je kot prvi papež obiskal tudi ameriško sinagogo. Govoril je tudi v Združenih narodih, kjer je poudaril pomen človekovih pravic in pozval h tvornemu reševanju svetovnih vprašanj. Srečal se je z žrtvami pedofilskih zlorab, saj so bili ti škandali eden glavnih poudarkov papeževega obiska. Zaradi zlorab je namreč ameriška cerkev od leta 1950 odštela že dve milijardi dolarjev. Ob koncu je papež obiskal tudi Točko nič, prizorišče terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Papežev obisk je utrdil vero Američanov v zaradi škandalov omajano Rimskokatoliško cerkev, saj je Benedikt XVI. Američane znova pozval k utrditvi vere in k življenju po naukih Cerkve tudi zunaj ustanove.

Vir: rtvslo.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *